mandag 8. desember 2008

Dataspill i skolen

Dataspill er et sterkt visuellt medium. I dag er det vanlig at du som bruker trer interaktivt inn i spillverdenen. Du blir en del av helheten og opplevelsen, ikke bare en observatør på utsiden av en historie.

Dataspill finnes i alle mulige sjangere, fra enkle småbarnsspill til avanserte interaktive 3D online webbaserte spill, hvor strategi og handling har konsekvenser for resten av spillet ditt. Dataspill engasjerer, her kan vi se eksempel på at spill blir brukt som stimuli for å øke leselysten.

Spill leveres til vanlige PC'er og til mer spesialisert spillplatformer som Playstation, Xbox og Wii. Utvikling på spillsiden er eksplosiv, og det vokser fram store spillkulturer. Media er med her og bruker nå stor plass på omtale og anmeldelser av spill. Det arrangeres store messer og ulike mesterskap i dataspill. Se her hva medier i Norge sier om dataspill; VG, Dagbladet, Aftenposten, Gamer.no, også NRK gir på sine kultursider god plass til dataspill.

Vi er i dataspillets epoke! Kan skolen dra nytte av dataspill i undervisning?

ITU forsker på området, og denne forskningsrapporten ser på ulike sider ved dataspill i skolen.

– Dataspill er en del av regjeringens kultursatsing. Vi vil utvikle trygge, gode norske spill og bidra til en livskraftig spillbransje, sier kulturminister Trond Giske (Ap), som åpner for å gjøre dataspill til et element i undervisningen gjennom den kulturelle skolesekken.

Er jeg en gamer? Jeg er 37 år og har spillt ulike dataspill siden jeg var rundt 10 år. Da har jeg faktisk spillt dataspill i 27 år. Det spillet jeg helt klart har brukt mest tid på er strategispillet Civilization, i tillegg er jeg stor fan av fotballspillet FIFA. Jeg har fulgt Civilization fra første utgivelse i 1991 og alle versjoner fram til i dag, og spiller det fremdeles. Dette gjør meg nok ikke til en gamer, jeg er ikke en aktiv deltaker i den online gamerkulturen, mer en dataspiller på hobbybasis. Nå er Civilization også klart for Playstation og de andre spillplatformene, jeg gleder meg til å prøve!

Under kan du se en filmsnutt fra Civilization:

2 kommentarer:

Kjell sa...

8/12 skriver June om dette på http://junebre.blogspot.com/2008/12/gamebased-learning-gbl.html. Gir en del tanker omkring hva vi egentlig lærer av. Lurer på om ikke spilltenkningen er undervurdert som pedagogisk verktøy. Da mener jeg gode/engasjerende spill med opplæring som innhold og mål.

Tommy Engen sa...

Artikkelen du referer til var virkelig bra! Takk for anbefalningen Kjell. Nå ble også jeg leser av June Breiviks blogg. Nyttig å ha deg som leser her:)Jeg stiller meg i rekken og anbefaler hennes blogg:

http://junebre.blogspot.com

Se innlegget:
Gamebased learning. (GBL)