onsdag 25. mars 2009

Framtidens lesevaner


Bilde: Utsnitt fra Eirik Newth's blogg

Ung 3.0 - Ungdom og medieliv
"Framtidas lesevaner". v/Eirik Newth, forfatter, blogger, astrofysiker m.m

L-ore - Fremtidens lesevaner
Etter svartedauen skjedde det lite på flere hundre år. De siste 100 år har det skjedd utrolig mye. For ca 15 år siden dukker nye tekstmedier opp som har fått stor betydning for våre lesevaner.

Typisk ved tenkning er at vi mangler dristighet.Nordmenn bruker antakelig mer tid på å pille seg i nesen per dag enn å lese bøker(4 % av tiden). Bruk av internet har steget fra 1% til 16% på få år og tendens går raskt i den retningen. Folk leser altså mye, bare andre steder, på facebook, i spill, i nettaviser.

Store norske, en 200 år gammel mediekilde, blir på 10 år snudd på hodet og presenteres i dag noe slikt som wikipedia. Bare denne uken er to papiraviser lagt ned. Vi er midt i en revolusjon. Bruk av elektroniske medier er hoveårsak til dette. Vi leser digitale kilder.

Ikke bare vaner, men verdier
Når går den internettgreien over? Dette forandrer seg ikke morgen.. Dette går neppe over, det er så mange verdier i sving. Medieagnostisisme, bøker er bra for folk (eller), TV er dårlig for folk (eller) er det slik? De unge i dag forflytter seg sømløst mellom medier. Han hevder at boka er overvurdert som medium. Lesing er viktig! Et eksempel er LOTR, mange unge har lest boka, sett filmene, mange har igjen animert dette for eks vha legofigurer. Filmsnuttenne legges så ut på YouTube. Prøv å søk etter LOTR. De unge er mediaagnostikere.
De "fjerne" kulturene tekkes inn i vår mediehverdag, som er svært nasjonalistisk.

Kompleksitet
Eller sammensatte tekster inneholder flere elementer. Et googlesøk inneholder et hvell av kilder. Det er sakt mye om kompleksiteten internett representerer, vi får et bredt ufiltrert bilde. Det er jo faktisk slik virkeligheten er. Det er ikke alltid det den ene statskanalen presenterer er den fulle sannhet. I avisen finner fi artikkelsen/nyhetssaken, under saken finner vi "twignley" som knytter opp blogger rundt saken, under der igjen finner vi ofte leserkommentarer til saken. Folk leser, skriver og engasjerer seg. Et komplekst mediebilde.

Twitter, faceing, cahatting, blogging gir alle rom for skriving og ytring. Noe som iflg Newth er et vedtatt mål.

Hva gjør vi med de digitalt innfødte? Man kan ikke bare legge seg ned og dø, som enkelte aviser gjør. Historien er viktig, ikke hvilket medie det presenteres i. Det kan være spill eller i en bok eller i en blogg. Kampanjer alene overbeviser ikke folk, det må være en del av stor aksjon. Utlånstall viser at kampanjer for å øke lesing av bøker ikke hjelper. Hva kan gjøres? To tiltak som kan virke, 50 % av det som innhentes i biblioteket er digitalt (anslag og kvalifisert gjettning av Newth). Biblioteket må lage agnostiske arenaer, som tilfredstiller de nye bibliotekbrukerne -de digitalt innfødte. Det er ikke lengre så viktig om stoffet er å finne mellom to permer, heller om det er spennende, nyttig, fengende og brukervennlig.

Halvparten av nordmenn er ikke innom biblioteket - det må opprettes digitale dialoger. Det er utrolig vanskelig, Facebook eller goodreads er eksempeler på digital dialog.

Gjør det noe?
Det kan tenkes at det 20. århundre er det siste som blir husket som hvor det ble lest lengre trykte tekster. Gjør det noe? Gutenberg revolusjonerte verden med trykkpressen.
Skriften har et problem, den er en erstatning på dialogen. Skriften er konserverende, det liker vi, tekst blir tatt vare på. Men det er også et problem, det blir statisk. Derfor er det så viktig å vite når trykte tekster er skrevet. Noe som er skrvet om østeuropa for 15 år siden er ofte ikke riktige fakta i dag. Hva skjer med dialogen i dag? Jo, den er mer tilbake, i leksikon med diskusjonsforum, i blogger, i nettaviser etc.

De nye mediene er revolusjonerende for hvordan verden er. -ER fakta alltid fakta?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvor hentet du kildene dine fra? :)

Tommy Engen sa...

Blogginnlegget og innholdet er basert på et innlegg "Framtidas lesevaner". som Eirik Newth avholdt på konferansen Ung 3.0 - Ungdom og medieliv. Hyggelig at du spør:)